TimeToMarket #42 - Sut si gol! Bani de la UE acusi, acusi, poate in repriza a doua...

Banii de la UE ne asteapta, noi stam si ii asteptam pe ei, deci s-ar zice ca la noi e buna pace si la vara cald...

Un copil s-a rugat lui Dumnezeu pentru doua lucruri: sa poata pleca din satul sau amarat ca sa isi fac un rost la oras si, respectiv, sa castige la loto.  A doua zi, un negustor de la oras a trecut pe acolo si i-a propus sa il insoteasca si sa lucreze in pravalia lui. Recunoscator, tanarul s-a purtat de atunci foarte corect si ca un drept-credincios. Dupa o vreme a rugat din nou ceva pe Domnul:

sa intalneasca o fata buna cu care sa se insoare si, desigur, sa castige la loto.  Iesind in strada, a intalnit fata visurilor lui, mai apoi s-au luat si au trait fericiti alaturi de copiii lor.  Intr-o zi, omul nostru s-a rugat lui Dumnezeu ca copiii lui sa ajunga foarte bine in viata iar el sa castige la loto.  In scurt timp, fiul sau a luat premiul Nobel iar fata s-a maritat cu un negustor super-bogat.
Batran, batran, pe patul de moarte, omul a inaltat o ultima ruga:
- Doamne, mi-ai dat in viata tot ce ti-am cerut dar mi-ai ramas dator cu castigul acela la loto...
Din inalt, a tunat atunci o voce:
- Dar du-te, omule, macar acum si ia-ti un bilet!
Nu v-am mai informat in vremea din urma asupra situatiei fondurilor structurale. Asta fiindca nu s-a mai intamplat nimic notabil.  In compensatie, noi va aducem azi ceva util: "Ghidul surselor de finantare pentru IMM".  Il puteti descarca cu linkul de mai jos si il puteti recomanda oricarui prieten, folosind butonul "Trimite unui prieten" aflat la sfarsitul textului.

Se pare ca mediul de afaceri sta inca indecis pe marginea terenului in asteptare… si, desi unii evita cat pot sa recunoasca acest lucru, trebuie sa fim realisti si sa privim lucrurile asa cum sunt: folclorice.

"Tot pe loc, tot pe loc, sa rasara... banii ioc! "

Pe ici pe colo, se mai misca cate ceva… insa cu pasi mici, impiedicati, tot in lungul tusei iar genunchii scartaie rau de tot… si parca nimeni nu e dispus sa treaca macar la incalzire. Oare de ce?  In timpul unei conferinte la care am participat la inceputul saptamanii si-a aratat capul urat un posibil raspuns: este posibil ca banii nefolositi in unele linii de finantare fara activitate notabila sa fie redirectionati dupa o vreme catre linia sau liniile care par a fi in stare sa absoarba si sa valorifice; sa fie, oare, programele de finantare pentru IMM-uri si competitivitate sortite sa tot bata pasul pe loc pana cand se vor redirectiona resursele catre un program “castigator”, ca (exemplu la intamplare) unul destinat autoritatilor publice...?

Dar stati, pe teren e ceva miscare de la o vreme!  Desigur, un joc a fost deja inceput – este POR!  Acest program provoaca deocamdata la intrecere pentru fonduri nerambursabile in principal beneficiarii ce se incadreaza in categoria A.P.L. (autoritati publice locale).  Ah, da?  Nu e tocmai o surpriza...  Pe de alta parte, desi aceasta categorie a fost considerata evident o prioritate, zvonurile despre scor nu sunt foarte incurajatoare deoarece, din cate se aude, nu sunt depuse foarte multe proiecte.  Pai, parca erau in mare nevoie... Sau e atat de greu sa convingi un beneficiar sa faca o investitie din banii altuia si care nici nu trebuie dati inapoi?  O fi si asta, ca religia neoficiala a rumanului este scepticismul.

Bine, poate ca arbitrul tine cu “ei” si nu cu noi dar chiar nu are sens sa renuntam la lupta din cauza asta.  Ca sa castigati trebuie sa marcati.  Ca sa marcati trebuie sa sutati la poarta.  Ca sa ajungeti sa sutati, trebuie macar sa intrati in joc.  Aveti zero sanse daca doar tropaiti marunt pe tusa.  Hai, calcati peste linia alba, asumati-va initiativa, documentati si sutati un proiect catre poarta unei Autoritati de Management.  Poate intra.
 
Suntem alaturi de dumneavoastra in constatarea ca la indecizia unora contribuie, desigur, si caracterul ezoteric al regulilor jocului.  Misterul este cu succes conservat cu informatiile rare, incomplete, contradictorii, interpretabile, etc. pe care autoritatile ni le servesc.  Fiorul de mister este si mai pregnant in cazul programelor destinate cresterii competitivitatii si dezvoltarii IMM-urilor.  In calitate de consultanti, numai noi stim cu cata gimnastica si echilibristica obtinem pentru clientii nostri informatii cu adevarat utile... dar nu ne plangem, de aceea ne platesc... Doar ca ne cam dor salele.

Conform declaratiilor oficiale, ar trebui sa asistam la o salva impresionanta de versiuni finale ale ghidurilor aplicantului la inceputul lui 2008... asa sa fie si ne vom bucura.  Sa fie si martie si tot se vor simti foarte bine cativa dintre clientii nostri.  POS CCE , POS DRU sunt programe de finantare asteptate cu mare freamat de aceia care nu au de gand sa toceasca tusa la nesfarsit ci au contractat deja consultanti competenti si au deja proiecte in stadii avansate de redactare, gata pentru ultimele eventuale mici ajustari, in baza ghidurilor finale.  La nivelul IMM-urilor par destul de populare in aceasta etapa proiectele legate de dezvoltarea resurselor umane si cele destinate sprijinirii exportului.  Imediat ce vor fi publicate ghidurile in ianuarie-februarie, aceasta baterie de proiecte deja pregatite va constitui un tir sustinut catre autoritatile de management respective.  FEADR-ul, destinat mediului rural, se pare ca are cele mai multe sanse de a se afirma incepand cu luna aprilie.

Echipa nostra si-a propus ca in perioada de inceput a urmatorului an sa organizeze o serie de intalniri cu cateva categorii de companii pe care le consideram a detine sanse foarte mari de a absorbi fonduri importante in proiecte de succes, in marile orase ale Romaniei. Pana atunci, pentru o mai buna informare asupra optiunilor,  va invitam sa consultati acum “Ghidul surselor de finantare pentru IMM” pe care il puteti accesa daca faceti click AICI. Suntem siguri ca are sa va fie de folos si poate ca va mai risipi din ceata care se lateste peste indecizia unora dintre dumneavoastra.  Desigur ca veti avea apoi intrebari si tot desigur ca va asteptam cu raspunsuri si solutii.

Domeniile pentru care am desfășurat angajamente de instruire practică și consultanță managerială:

Cursuri aplicative

Vânzări accelerate
"Nu există vânzători buni si vânzători slabi; există oameni care conving și alții care se lasă convinși."

Acces rapid în piețe noi
"Firmele de succes nu investesc în marketing pentru că au bani, ci au bani pentru că investesc în marketing."

Middle-management: importanța conducătorilor de echipe 
"Performanțele afacerii depind de profesionalismul mananagerilor intermediari."

P4P (pay for performance) - motorul creșterii performanței
"Cel mai eficient și modern sistem de recompensare a personalului, satisfăcător atât pentru angajat cât și pentru patronat."

TimeToMarket (RO)

#78: Dupa lege, religie, ratiune si emotii, ce mai cumparam?

Omul mileniului III se percepe pe sine tot mai mult drept un individ unic și irepetabil, cu personalitatea și sensibilitățile sale, care îl definesc ca om. Surprinzător – sau nu – oamenilor pare să le fie bine așa, acest nou comportament, ne-rațional și bazat preponderent pe EMOȚII nu este și disfuncțional. Realitatea obiectivă însă nu se schimbă, doar percepția noastră despre ea. Acceptând emoțiile, sentimentele și dorințele drept ceea ce sunt nu trebuie, totuși, să devenim o țintă și mai ușoară tehnicilor consumeriste îndreptate asupra noastră.

Cât de liber mai decidem? [citeste tot]

Date contact

Adresa:
Bd. Libertății nr. 1,      Intrarea 2, Et. 4, Ap. 34,      Cod Postal 040127, Sector 4, București, România
Tel:
+4 0 721 228 331
E-Mail:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web:
www.businessmachine.ro

markerGăsește-ne pe hartă

Prietenii nostri